Pożegnaj prokrastynację podczas pracy przy komputerze – poznaj metodę Pomodoro

Wielu z nas podczas długotrwałej nauki, pisania, czy uzupełniania słupków w arkuszach kalkulacyjnych natrafia na moment przestoju – krótkiej przerwy. Krótka przerwa zwykle przeradza się w 15 minut, kolejne filmiki z kotami, spacer do lodówki i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej. Nagle w chwili przebłysku okazuje się, że minęło grubo ponad godzinę.

Jak zaradzić takim dziurom, podczas których praca lub nauka przelatuje nam między palcami? Winna jest w tym przede wszystkim monotonia, która sprawia, że tracimy rachubę, orientację i chęci – zwłaszcza przy mozolnej i mitrężnej pracy, której nie ubywa.

Metoda Pomodoro – Nauka lub praca w interwałach

Metoda opracowana przez Włocha – Francesco Cirillo, to jedna z prostszych technik zarządzania czasem. W telegraficznym skrócie polega ona na ustalaniu interwałów czasowych, które przeznaczamy na pracę oraz tych, które przeznaczamy na odpoczynek.

Ich długość i ilość to sprawa mocno indywidualna, jednak początkowo zaleca się wykonywać interwały w formule: 25 minut pracy, 5 minut przerwy. Bardzo ważne jest, żeby podczas interwału przeznaczanego na pracę, nie odrywać się od niej choćby nie wiem co. Po czterokrotnym powtórzeniu jednego cyklu – 25/5 minut, należy wykonać jedną dłuższą przerwę trwającą mniej więcej tyle, ile interwał przeznaczony na pracę.

Dlaczego Pomodoro jest skuteczne?

Dzięki tej technice maksymalizujesz i mocno koncentrujesz swoją uwagę na jednej czynności, ponieważ wiesz, że:

  1. zaraz będziesz miał przerwę,
  2. nie możesz zawalić całego harmonogramu pracy.

Metoda Pomodoro polecana jest przez zdecydowaną większość osób wykonujących zdalną pracę przy komputerze. Z powodzeniem korzystają z niej graficy, programiści, czy copywriterzy.

Chcesz wiedzieć więcej o ciekawych metodach i narzędziach ułatwiających pracę zdalną? Sprawdź, jak robi to copywriter z Kuźni Treści.

Autor artykułu:  MARCIN CICHOCKI KOWAL TREŚCI

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.