Co zjeść w pracy?

Najczęściej pracujemy po 8 godzin a to znaczy, że należy w tym czasie zjeść dobry i sycący posiłek. Nie każdy ma możliwość wyrwać się z miejsca pracy na obiad na mieście, inni nie mają w pracy kuchenki mikrofalowej aby odgrzać sobie przyniesione z domu jedzenie a jeszcze inni mają tylko 15 minut przerwy więc tak naprawdę nie można mówić o zjedzeniu prawdziwego obiadu. Co więc zabierać z domu aby móc zjeść to szybko, bez konieczności odgrzewania i jednocześnie być sytym na kolejne kilka godzin? Nie każdy ma ochotę zajadać się nieśmiertelnymi kanapkami lub co gorsza zapychać batonami lub innymi słodyczami.

Poniżej dwa przepisy na łatwe, szybkie, tanie i pożywne dania.

Placuszki bananowe

Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 jajko, garść płatków owsianych i do posłodzenia jeśli ktoś lubi cynamon lub miód.

Przygotowanie: banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i nakładamy uzyskaną papkę formując z niej niewielkie i cienkie placuszki. Smażymy po obu stronach po około 2 minuty, do zarumienienia.

Czas przygotowania: 10 minut

Placuszki nadają się do jedzenia zarówno na ciepło i na zimno. W pracy można je posmarować konfiturą, masłem orzechowym lub czym dusza zapragnie. Placuszki są naprawdę bardzo smaczne a dzięki zawartości płatków owsianych niezwykle pożywne i sycące.

Szybka szarlotka z kaszą jaglaną

Składniki: pieczone jabłko (możemy je upiec poprzedniego wieczoru, możemy też do zapiekanego jabłka dodać przyprawy takie jak lubimy ale może być też pieczone saute), 4 łyżki kaszy jaglanej, szczypta cynamonu, mała garść lekko skruszonych orzechów włoskich.

Przygotowanie: gotujemy kaszę na małym ogniu, w tym czasie siekamy jabłka na małe cząstki. Czas gotowania kaszy można wykorzystać na szykowanie się do pracy, kaszy nie trzeba pilnować. Kiedy kasza się zagotuje (nie musi wystygnąć) nakładamy do pudełka: trochę kaszy, trochę jabłek, trochę cynamonu, trochę orzechów. I tak dopóki nie skończą nam się składniki (lub pudełko).

Czas przygotowania: 15 minut

Jeśli interesują Cię przepisy kulinarne z ryb zapraszamy na zuparyba.pl

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.