Dobre pojemniki na żywność podstawą diety pudełkowej

Dieta lunchbox, czyli dieta pudełkowa stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Poza tym, że zawsze dostarczamy sobie dawki pożywnego i zdrowego jedzenia, to dodatkowo zaoszczędzamy pieniądze na niezdrowe przekąski. By jednak móc przygotowywać sobie posiłki samodzielnie w domu, musimy zaopatrzyć się w jakościowe pojemniki na żywność. Niewielkie porcje mieszczące się w tych pojemnikach dają nam odpowiednią ilość pokarmu, witamin i niezbędnych składników. Każdy dietetyk wie, że regularne posiłki to podstawa, te poprawiają metabolizm i korzystnie wpływają na nasz organizm. Dlatego też dieta pudełkowa stała się w ostatnim czasie tak modna, wśród wielu ludzi.

Potrzeby

Poprzez wzrost zainteresowania dietą lunchbox, firmy zajęły się wzmożoną produkcją specjalnych pojemników na żywność. Dzięki temu każdy z nas może posiadać we własnym domu nawet kilkadziesiąt różnych ich rodzajów. Pojemniki te znaleźć możemy obecnie w niemalże każdym sklepie. Są one niezwykle wygodne, a niektóre modele wykonane są tak, by móc zapakować w nie i drobną przekąskę w postaci kanapki, czy owocu, i większy posiłek.

Menu

Kolejnym krokiem do zdrowego odżywiania się i stosowania diety pudełkowej jest lista zakupów i plan posiłków. Należy więc wykorzystywać takie przepisy, które uwzględniają zdrowe oraz pożywne dania. Podczas planowania należy również uwzględnić godziny spożywania posiłków. Warto codziennie zjadać je o tej samej porze. W pojemniki na żywność zapakować możemy naprawdę wszystko. Dlatego pomysłów na ciekawe dania może być wiele.

Przykładowy jadłospis

Pierwszym posiłkiem poza domem, który spożywamy w godzinach porannych, np. o godzinie ósmej, może być owsianka. Zamiast mleka warto użyć jogurtu naturalnego, orzechy, banany, rodzynki lub granat. Następny posiłek warto zjeść po trzech godzinach, a więc o jedenastej. To może być jajko, ciemne pieczywo oraz jakieś warzywo, np. brokuł. Do pojemnika na żywność zapakować można również obiad. Przykładowy to papryka, kasza, pieczarki lub inne grzybki, kukurydza oraz pierś z kurczaka lub indyka. O godzinie siedemnastej należy zjeść coś lżejszego, np. jogurt, owoc lub sałatka. Natomiast o godzinie dwudziestej powinniśmy zjadać ostatni posiłek. Ten składać się może z ciemnego pieczywa, warzyw oraz twarożku. Ten cały jadłospis również dobrze możemy spożywać w domu, jednak w godzinach pracy, często jest to dziesiąta-osiemnasta, powinniśmy zapakować jedzenie.

Kiedy korzystać z pojemników

Pojemniki na żywność sprawdzą się idealnie nie tylko w pracy, ale również w szkole, na wycieczkach, czy innych wyjazdach. W pracy zawsze znajdziemy choćby pięć minut, by zjeść mały posiłek. W szkole są wyznaczane przerwy, podczas których możemy spokojnie zjeść drugie śniadanie. Poza tym ważne jest to, byśmy uczyli nasze dzieci zdrowych nawyków od samego początku. Tak przygotowane pojemniki świetnie sprawdzą się podczas podróży. Wówczas nie trzeba co chwila zatrzymywać się w przydrożnych barach. To daje nie tylko oszczędność czasu, ale znów pieniędzy.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

 

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.