Acerola, czyli o korzystnym wpływie witaminy C na ludzki organizm

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest odpowiedzialna za wiele procesów, a znana przede wszystkim ze wzmacniania odporności. Jakie ma inne właściwości? Jak zadbać o jej prawidłowy poziom?

 

O właściwościach kwasu askorbinowego i o egzotycznej aceroli

 

Badania potwierdzają, że odpowiednia zawartość witaminy C w ludzkim organizmie, zwiększa jego odporność oraz zmniejsza częstotliwość infekcji. To nie jedyna zaleta kwasu askorbinowego, który dodatkowo:

 

– działa pozytywnie na układ nerwowy

– wpływa korzystnie na stan zębów i dziąseł

– chroni zęby przed próchnicą

– odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej

– przyspiesza gojenie się ran

 

Niedobór witaminy C może powodować wypadanie zębów, osłabienie odporności czy nieprawidłowe zrastanie się kości. Doskonałym źródłem witaminy C jest acerola. Mimo że owoc ten naturalnie występuje w egzotycznych krajach (np. na Madagaskarze), to można go hodować w Polsce. Niestety na pierwsze owoce trzeba poczekać około czterech lat, jednak ze względu na jego ogromne właściwości lecznicze, warto zastanowić się nad kupieniem sadzonki, która pięknie się rozrasta. Acerola to nie tylko źródło witaminy C, ale także potasu, magnezu i wapnia.

 

Acerola doskonałym źródłem witaminy C

 

Ludzki organizm nie wytwarza witaminy C, dlatego musi ona być dostarczana w pożywieniu lub w suplementach diety. Acerola jest doskonałym źródłem tej witaminy. Dodatkowo witamina zawarta w tym małym, czerwonym owocu, jest o wiele łatwiej przyswajalna w porównaniu do innych produktów zawierających ten składnik. Do bardzo ważnych źródeł witaminy C należy też papryka, jarmuż, brukselka, cytryna, pomidor, grejpfrut, mandarynka, mango, biała kapusta, truskawka. W przypadku niedoborów witaminy C oraz w stanach zmniejszonej odporności warto sięgnąć po suplementy diety, które zadbają o prawidłowy poziom witaminy w organizmie. Acerola dostępna jest w postaci kapsułek, tabletek do ssania, sproszkowanego ekstraktu oraz syropu.

 

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.