Jak wzmocnić odporność organizmu?

Uczucie przemęczenia, kołatanie serca czy ospałość często są bagatelizowane. Tymczasem każdy z takich objawów, jeśli utrzymuje się dłużej, należy zgłosić do lekarza i wykonać konkretne badania, aby wykluczyć niedokrwistość. Najczęściej jest to jednak zwykły spadek odporności, którą trzeba szybko podwyższyć.

Kiedy spada odporność?

Życie w ciągłym stresie, pośpiech, nadużywanie leków przeciwzapalnych i brak czasu na przyjemności – to wszystko prowadzi do wycieńczenia organizmu. Układ immunologiczny kuleje także w przypadku wystąpienia infekcji wirusowych czy bakteryjnych oraz po leczeniu antybiotykami. Kiedy odporność jest niska, wtedy nietrudno o złapanie przysłowiowego wirusa, ale też spadek formy psychicznej. Bardzo często dopada nas wtedy dekoncentracja, apatia, bóle głowy i szereg innych dolegliwości, które często bagatelizuje się, tłumacząc je zmęczeniem. Tymczasem nie można marginalizować złego samopoczucia, ponieważ słaby układ immunologiczny wymaga szybkiego wsparcia.

Witaminy i minerały – odpowiednio zbilansowana dieta

Wzbogacenie swojego jadłospisu świeżymi warzywami i owocami to podstawa odbudowy odporności. Przyrządzenie zdrowego soku na bazie owoców, szczególnie latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych i naturalnych produktów, nie jest trudne. Platereski jabłek, bananów czy arbuza można dołączyć do śniadania, kładąc je na kanapce, czy dołączając do sałatki. Warto też przyrządzić muesli z owocami lub koktajl mleczny, dzięki czemu można sobie zapewnić mocny zastrzyk energii na cały dzień. Nabiał w połączeniu z owocami plus ewentualnie nasiona np. chia czy bakalie to częste składniki pierwszych posiłków na wielu stołach. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać oprócz nich także pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone i tłuszcze. Wyeliminowanie jakiegokolwiek z tych składników spowoduje, że śniadanie nie będzie w pełni wartościowe. Warto więc jeść z samego rana jogurty naturalne, maślanki, kefiry, owoce i warzywa, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, jaja i ryby. Kwasy omega 3 są jak najbardziej wskazane na śniadanie.

Amigdalina czym jest ten związek?

Można tez dołączyć do codziennego jadłospisu amigdalinę. Jest to witamina B17, o której tak naprawdę więcej się słyszy i pisze dopiero od niedawna. Amigdalina znajduje się w największych ilościach w pestkach owoców, takich jak jabłka, morele, gruszki, nektarynki, śliwki, wiśnie, brzoskwini, jeżyny czy aronie. W mniejszych ilościach amigdalina występuje się w nasionach roślin strączkowych, np. w bobie czy ciecierzycy. Nie można przesadzać ze spożywaniem pestek lub sproszkowanej amigdaliny w ciągu jednego dnia, ponieważ zawierają się w niej związki trujące, które mogą w dużym stężeniu stać się przyczyną problemów zdrowotnych. Amigdalina jest dostępna też w formie sproszkowanej i można ją dodawać do muesli, jogurtów czy innych ulubionych przekąsek.

Ruch to zdrowie!

Poświęcenie, chociaż pół godziny dziennie na trening na łonie natury to gwarancja lepszego samopoczucia i wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego. Oprócz tego zyskują też mięśnie i stawy – są bardziej elastyczne i lepiej ukrwione, ponieważ naczynia krwionośne poszerzają się podczas wysiłku. Można odczuć dużą poprawę także sfery psychicznej. Mózg jest lepiej dotleniony, poprawia się koncentracja i zdolności logicznego myślenia, a po wysiłku wytwarzają się hormony szczęścia. Wzmocniony układ nerwowy to podstawa do poprawienia odporności organizmu. Co więcej, regularna aktywność na świeżym powietrzu pomaga zahartować organizm, dzięki czemu zwiększa się jego odporność na wirusy i inne patogeny.

Probiotyki – warto je suplementować

Probiotyki wspierają florę bakteryjną jelit, chroniącą organizm przed infekcjami. Jeśli z różnych powodów flora ta zostanie naruszona, wtedy łatwo o spadek odporności i zaczyna się chorowanie. Probiotyki znajdują się w kefirach, maślankach i kiszonkach. Możne też przyjmować je w tabletkach, co jest nawet wskazane w trakcie leczenia antybiotykami. Dzięki dobrym bakteriom bytującym w jelitach organizm jest chroniony przed patogenami, ale też poprawia się metabolizm i lepiej wchłaniają się minerały oraz witaminy.

Oprócz tego liczy się także dobra jakość snu i słodkie nicnierobienie. Relaks z książką czy wycieczka w gronie bliskich osób to świetny pomysł na zregenerowanie sił, zarówno tych psychicznych, jak i fizycznych.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.